Lubina 2009 … DEN 6.

téma dne – PÁTÝ ELEMENT
tábor TOM Nivnice a lidí z Bělé nad Svitavou
v syžetovéj, mediální aj muzikantskéj spolupráci s Nivničkú
a s celotáborovú hrú: O bohyni a zbojníkoch

výprava do kraja
středa 12. srpna 2009 … tábořiště Lubina, slovenská strana Bílých Karpat

Další ingredience pro bohyňu do lektvaru, který zničí zbojníky je – PÁTÝ ELEMENT.

hra na získání DOPISU:
Na rozhýbání po ránu sloužila hra běhání po lese a skládání dopisu od bohyně. Děti hledaly očíslované lístečky s úryvky dopisu, tyto byly pověšeny na stromech. Děti si musely text i s číslem zapamatovat a přijít ho říci jednomu ze skupiny, který zapisoval. V dopise se dozvěděly, že bohyňa je rozladěná, a tak žádaly Poutníka o radu. Byl to docela příjemný prostředník mezi bohyní a dětmi. Uvedl se do transu, kde měl vizi. Viděl chrámy a dary, které leží před bohyněmi a ty jsou spokojené a usměvavé. Společně pak vydedukovali, že bohyni uctí jídlem a postaví jí chrámy. Děti šly shánět stavební povolení. Viz hra „BYROKRACIE“.  PÁTÝ ELEMENT ... 12.8.2009 ... foto: Jiří Miškar

BYROKRACIE
Cílem této hry, ve které musely skupinky hledat stavební úřad a potom sehnat mnoho a mnoho povolení od různých institucí, než mohly začít stavět svůj chrám, bylo cvičit trpělivost dětí. Chrámy z kera-hmoty však nakonec zdárně postavily.

PŘÍPRAVA OBĚTNÍHO JÍDLA
Nejprve děti poznávaly ve skupince po jednom se zavázanýma očima různé potraviny. Následně měly skupinky za úkol rozdělat malý ohýnek, připravit a usmažit pro sebe bramboráky na oběd. Jeden nechali pro bohyni jako dar.

HRY NA POČEST BOHYNĚ
Po obědě šly děti za poutníkem s nachystanými obětinami. Ten jim poradil, ať uspořádají pro bohyni hry a pozvou ji. Děti si připravily krátkou zvací řeč a šly k bohyni. Ta dost pohrdla dary, prý jsou příliš povrchní a světské. Přesto pozvání k hrám přijala.
Následovalo velké odpoledne her. Na konci her měla bohyně řeč: „Vidím, že máte snahu žít svůj život v souladu s bohyněmi a jejich moudrostí. Nemohu vám však pomoci dřív, než sami budete schopni přijít za mnou a říci mi něco, co opravdu stojí za to. K tomu však nejprve potřebujete projít očistným rituálem, po kterém budete připraveni přijmout „Kouzlo Života“. Sejdeme se večer u ohně, každá skupina si k této příležitosti připraví „rituál“ kterým vzdáte úctu Životu i Bohyním. Tento rituál se bude skládat z tance a zpěvu, případně jiných prvků vámi zvolených. Pomocí tohoto rituálu, mocných bylin a mých vědomostí snad otevřeme brány ke světu snů, který nám může pomoci lépe porozumět tajemství života a toho, co je opravdu důležité.“

RITUÁL U OHNĚ
Co to přesně bylo? Jak to dopadlo? To si necháme do zítřejší zprávy…

● jura & vlasti ●
● fotky z šestého dňa na Lubině sú TUNÁ
● videjko z šestého dňa je TOTKAJ

Napsat komentář